Oppimisen tilat

Millainen tila tukisi oppimista parhaalla mahdollisella tavalla?

Innoschool –  tulevaisuuden koulun innovatiiviset konseptit -tutkimus hankkeessa tutkittiin koulua kasvatustieteen lisäksi mediakasvatuksellisesta, arkkitehtuurisesta, liiketoiminnallisesta näkökulmasta. Millainen koulu on, kun sitä tutkitaan yhdessä sidosryhmien kanssa. Perusajatuksena oli, että tulevaisuuden koulu luodaan yhdessä.

Innoschool-hankkeessa myös pohdittiin oppimisympäristöjen muuntumista

oppimisymparistot.PNG

(Taulukko: InnoSchool -kirja.s 112)

”Tilojen  ja  oppimisen  ympäristöjen  näkökulmasta tulkittuna nämä käsiteparit kuvaavat  oppimisen ympäristöissä tapahtunutta tilallista monimuotoistumista. Samalla   käsiteparit tuovat esille niitä oppimisen tilallisia haasteita, jotka tulevaisuuden oppimisen ympäristöjen suunnittelussa tulisi ottaa huomioon.” (InnoSchool -kirja.s 113)

Aija Staffans on omassa Oppiva kaupunkisuunnittelu-hankkeessaan listannut vuorovaikutukseen liittyviä teorioita, jotka luovat perustaa vuorovaikutteisten tilojen suunnittelulle. Seuraava kalvo on Staffanssin esityksestä Tieteiden talolla 17.3.2014.

vuorovaikutusteoriat

Tässä meidän hankkeessamme on keskitytty siihen miten oppikirja on kaikkialla meidän ympärillämme. Jokainen oppija osallistuu oppikirjan kehittämiseen ja käyttämiseen valitsemalla ne asiat, jotka hänen oppijuudelleen on tärkeitä.  Idea on siis siinä, että sähköinen maailma ja mobiilisti käytettävissä ja tuotettavissa oleva aineisto ei ole vain korvaamassa manuaalista (verkkoon kirjoittaminen vihkoon kirjoittamisen korvaajana) tai lisäämässä/rikastamassa (kuten video valokuvan sijaan oppimateriaalissa) vaan että päästään laadullisesti uudenlaiseen toimintaan, jossa toimijuus ulottuu myös oppijaan. Oppija on aktiivinen tekijä, joka muokkaamalla ja uudelleenmäärittelemällä kehittää aineistoa eteenpäin. (Esko Liuksen esityksen pohjalta)

Aktiivinen toiminta, jossa open rooli on välillä johtaa, välillä tukea, välillä paimentaa ja oppijat, jotka työskentelevät itsenäisesti yksin, pienryhmissä, suurryhmissä ja kaikkea siltä väliltä, tarvitsee tilan, jossa pystyy toimimaan. Toiset oppijat tarvitsevat hiljaisuutta, toiset katosta riippuvia kiipeilyköysiä, kolmas mukavan lankamaton, jotta keskittymistä vaativat tehtävät tulee tehtyä.

Aineiston tuotantoon tarvitaan sähkön ja laitteiden lisäksi tilaa luoda lavasteita, tehosteita, esityksiä, kuvata, äänittää, videoida, leikata-liimata-askarrella. Oppimista tuodaan jatkuvasti näkyväksi, eikä ne saavutukset aina seuraa opettajan alkuperäisiä tavotteita. Usein opitaan enemmän, niin kuin Marja-Leena Bilundin luokan pilottikokeiluissa.

Millainen sitten on tila, joka tukee oppikirjaa oppimisympäristönä? Tärkein on opettajan ja oppilaiden mielentila ja asenne. Resurssit ovat usein niukkoja, eikä luokkahuoneita pystytä muuttamaan siinä vauhdissa kun olisi tarpeen, mutta monessa pystyttiin esteet ylittämään jatkojohdoilla ja keksiliäisyydellä. Sitten, kun tosissaan päästään suunnittelmaan täysin uutta koulua, voi esimerkkejä hakea Hämeenlinnan yhteiskoulusta, Mikkelin Rantakylän koulusta tai Espoon Saunalahden koulusta.

Pedagogiikka, tiimiopettajuus, liikkuvat ja muuntuvat tilaratkaisut, joissa on varmistettu toimiva ja mielekäs laitteisto, sähkökapsiteetti, internetin saatavuus ja kestävyys ja tekninen ja pedagoginen tuki antavat hyvän pohjan suunnittelutyölle.
Lisätietoja:
InnoSchool-hanke: http://innoschool.tkk.fi/
Arkkitehtuurimuseo – Koulurakentamisen historia (http://www.mfa.fi/koulurakentaminen)
Esko Lius: Didaktiikka verkko-opetuksessa (http://www.slideshare.net/siliconeye/didaktiikka-verkkoopetuksessa)
SAMR-model: https://sites.google.com/a/msad60.org/technology-is-learning/samr-model

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s