Omaa oppimateriaalia tuottamassa

Viime viikkoina olemme testailleet erilaisia sähköisen oppikirjan muotoja. Ensimmäisenä haasteenamme oli määritellä, mitä me sähköisellä oppikirjalla tarkoitamme. Mitä tarvitaan, kun lähdetään konkreettisesti työstämään hankkeemme perusajatusta oppikirja oppimisympäristönä – oppimisympäristö oppikirjana?

Asetimme testaukselle muutaman kysymyksen, joiden ympärille lähdimme hakemaan optimaalista työkalua:

  • Materiaalia on maailma pullollaan – pystyykö materiaalia kokoamaan ja yhdistelemään vapaasti (tietenkin tekijänoikeudet huomioiden)?
  • Rakentuvaa kokonaisuutta täytyy pystyä muokkaamaan yhdessä – onko jakaminen mahdollista?
  • Emme tee staattista pdf:ää, mutta voiko muodostuvaa oppikirjaa tallentaa jotenkin?
  • Saako oppilas tehtyä oman versionsa opettajan luomasta pohjasta?
  • Miten vuorovaikutus oppijan, muiden oppijoiden ja esim. opettajan kesken mahdollistuu?

Jätimme pois monimuotoiset tehtävägeneraattorit, arviointivälineet sekä muut sellaiset ominaisuudet, jotka kuuluvat sähköisiin oppimisympäristöihin. Halusimme katsoa mitä muita vaihtoehtoja meillä on käytettävissä kuin oppilaitosten omat järjestelmät. Erityisesti halusimme painottaa ajatusta, jossa oppija pystyy rakentamaan itse omaa oppikirjaansa. Perimmäisenä tavoitteena kun pitäisi olla tilanne, jossa oppikirja tekee itsensä tarpeettomaksi.

Tässä ensimmäisessä vaiheessa testasimme Microsoftin kehittämää Swaytä sekä Mobie Oy:n kehittämää OpenOnEdu-palvelua ja erityisesti siihen rakennettua Zine-ominaisuutta.

Swayn ensimmäinen versio julkaistiin lokakuussa 2014. Sen käyttöä varten tarvitaan Microsoftin oma tunnus. Swayhin voi upottaa mm. kaikkea OneDrivessä olevaa materiaalia, GeoGebraa sekä videoita joko YouTubesta tai suoraan esim. puhelimesta. (Katso koko lista Swayn sivuilta)

Swayta voi muokata yhdessä ja Swaysta voi tehdä oman kopion ja muokata siitä eteenpäin oman oppikirjan.

Vuorovaikutusta varten pitää Swayssä käyttää hieman kekseliäisyyttä. Linkit tietenkin toimivat normaalisti ja oppimistehtäviä voi linkkien avulla upottaa Sway:in, mutta mielenkiintoinen uusi tuttavuus on OfficeMix. Microsoft on lanseerannut OfficeMix-nimisen PowerPointin lisäosan, jolla voi mm. rakentaa pienimuotoisia tehtäväsettejä. Nämä PowerPoint-tiedostot voi sitten upottaa Swayhyn ja käyttää OfficeMixin omia työkaluja vastausten seurantaan ja oppimisanalytiikka-tietoihin.

Valmiin Swayn voi edelleen upottaa mihin vain palveluun, jossa voi käyttää upotuskoodeja.

OnEduOpenOnEdu pohjautuu WordPress-tekniikkaan ja konehuone näyttääkin hyvin tutulta. Zinessä luodaan julkaisu, johon liitetään artikkeleja. Artikkelit ovat tekniikaltaan samanlaisia kuin WordPress-bloggaus yleensä. Artikkelin ulkoasua voi hieman muokata ja kannattaakin katsoa, että esim. mediaelementit asettuvat niin kuin haluat. Mediaelementtejä voi käyttää ja tehdä upotuksia muista palveluista.

Kuten Swayssä, vuorovaikutusta varten täytyy käyttää ulkoisia työkaluja. OnEdussa on itsessään sähköisiä tehtävävälineitä, mutta niitä ei voi Zine-ominaisuudessa suoraan käyttää. Eli kuten Swayssa, OpenOnEdussakin tehtävät upotetaan tekstin joukkoon esim. Googlen lomakkeina tms.

Toisin kuin Swayssä, OpenOnEdussa opettaja ottaa itse kopiot julkaisusta oppilailleen ja muuttaa oppijan uuden kirjan kirjoittajaksi. Tämän jälkeen oppija voi koota ja muokata omaa sähköistä oppikirjaansa.

Molemmat palvelut sinänsä täyttivät tarpeet oppikirjalle oppimisympäristönä, mutta erojakin toki löytyi. Mietittäessä käyttöönottoa ja valintaa, mikä palvelu olisi kaikista paras oppijoille ja opettajalle, täytyy ottaa useampi asia huomioon. Olemme koostamassa kysymyslistaa, jonka avulla pystyy luomaan yleiskuvan huomioitavista asioista ja miten ne vaikuttavat palvelun / sähköisen materiaalin muodon valintaan. Tästä lisää pian!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s