Digitaalinen tarinankerronta soveltuu moneen

Tarinankerronta on ihmislajin ikivanha tapa välittää muistiin tarttuvalla tavalla asioita ihmiseltä toiselle. Tarinan avulla on mahdollista ottaa etäisyyttä asioihin ja harjoitella vaikkapa vuorovaikutustilanteita. Tarinat toimivat geneerisinä eli usein tarina pelkistää jonkin asian juonen ja sen avulla voidaan omaksua esimerkiksi hyvä toimintamalli johonkin tilanteeseen. Geneerisyys toimii esimerkiksi tarinallisessa vuorovaikutustaitojen harjoittelussa. Tarinoissa voidaan huumorin avulla lähestyä virheitä, erehdyksiä tai vääriä toimintatapoja. Tarinointi vilkastuttaa mielikuvitusta kuten jumppaaminen verenkiertoa.

Digitaalinen tarinankerronta on oppimiseen ja opettamiseen sopiva työskentelytapa. Oikein suunniteltuna se sopii kaiken ikäisille ja moniin tarkoituksiin. Nykyisillä tietoteknisillä välineillä digitaalisia tarinoita voi tuottaa hukeasti ja helposti.

Juha Kiukas Saimaan ammattiopistosta on koonnut hyvän diapaketin digitarinoitten tekemisestä. Diaesityksen havainnollisilla kuvilla Teppo ja Anssi opastavat digitarinan tuottamiseen vaihe vaiheelta.

Hyviä työvälineitä tarvitaan eri vaiheissa:

Suunnitteluun: paperi ja kynät, kamera, piirrossovellus, kuvankäsittely, miellekartta. Sopivia apusovelluksia esimerkiksi:

  • Popplet (jäsentely, toimii selaimella ja iOS-laitteilla, maksullisella versiolla kollaboraatio)
  • Idea Sketch (jäsentely, toimii iOS, Android ja Windows-tablet, vain iOS ilmainen)
  • Skitch (kuvan päälle kirjoittaminen ja symbolit, monet yleiset laitetyypit)
  • Conceptboard (jäsentely, voi upottaa monenlaista sisältöä samaan suunnitelmaan, kollaboraatio)
  • OneNote (suunnittelu, aineiston kerääminen, kollaboraatio)

Valokuvaaminen ja videon ottaminen sujuu mobiililaitteen omalla kameralla. Valokuvaus ja videosovelluksia löytyy paljon erilaisiin tarpeisiin. Kokemuksia kannattaa jakaa. Tarvitsetko muiden ottamia valokuvia tarinaasi? Someopasteessa neuvotaan, mistä voit etsiä avoimesti lisenssoituja ja jaettuja valokuvia. Muista myös avointen sisältöjen etsimisessä Creative Commons -haku.

Pauliina Venhon tiivis ohje kertoo parhaat vinkit hyvän videon tekemiseen. Videointia voi tehdä myös hieman toisin erilaisilla sovelluksilla:

  • Explain Everything (yhdistä kuvia, videoita, ääntä ja omaa selostustasi, katso hyvä ohjevideo, iOS, Android ja Windows-tablet)
  • Puppet Pals (animaatiotyyppisiä videoita, joihin voit valokuvata tai piirtää taustat ja hahmot, iOS)
  • ShowMe (piirrä, näytä kuvia ja selosta, iOS)
  • Animoto (helposti pienoisvideoita valmiisiin pohjiin, voit käyttää kuvia, lyhyitä videleikkeitä, tekstejä ja ääntä, toimii selaimella sekä iOS ja Android)

Videon editoinnilla voidaan koota koko video tai parantaa jollakin sovelluksella tehtyä videota. iOS:llä suosittu iMovie on helppo videoeditori, Android-laitteella vastaava on esimerkiksi Kinemaster, Windows-laitteilla toimii Microsoftin Elokuvatyökalu.

Muista, että musiikin kanssa on oltava tarkkana. Sovelluksissa on usein omia audioraitoja, joihin luvat ovat kunnossa. Jos itse lataat musiikkia, varmista tekijänoikeusasiat. Esimerkiksi tekijänoikeuden suojaamaa itse esitettyä musiikkia ei saa ladata verkkoon. Jos itse sävellät ja esität, etkä ole tekijänoikeusjärjestön jäsen, saat laittaa musiikkisi esitykseen. Vapaasti käytettävää, CC-lisensoitua musiikkia löytyy myös verkosta:

Jos haluat tallentaa erillisen ääniraidan, tietokoneella tallentamiseen käytetään paljon avoimen lähdekoodin Audacity, johon pitää sopimusoikeudellisista syistä erikseen käsin asentaa mp3-muunnin. Mobiililaitteille löytyy useita hyviä nauhureita. Usean ääniraidan yhteensovittamiseen hyvä iOS-sovellus on Hokusai. Jos videon editointi tehdään mobiililaitteella, äänitiedoston tuonti videoeditorin saataville vaatii usein pientä kikkailua (iOS:ssä mm. äänen siirtäminen Musiikki-sovellukseen iTunesin kautta).

Jos oppilaitoksella ei ole omaa videopalvelinta käytössä, yleensä videot laitetaan jakoon:

Millaisia kokemuksia? Kerro kokemuksiasi. Kuvaile, miten homma toteutettiin. Pauliina Venho esittelee esimerkiksi monta tapaa käyttää videoita ammatillisissa opinnoissa, vinkit pätevät yleisesti opetukseen.

Photo 27.4.2012 1.16.34

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s