Koulutuspilvet – unelmista todellisuuteen

EduCloud on yksi lähitulevaisuuden kiinnostavimmista sähköisten oppimateriaalien hankkeista Suomessa. Tavoitteena on markkinapaikka, josta muiden verkkokauppojen tapaan voisi keskitetysti ja helposti löytää ja hankkia oppisisältöjä.

EduCloudin (alkuvaiheen työnimeltään Pilviväylä) käynnisti opetus- ja kulttuuriministeriö, mutta käytännössä vetovastuu siirtyy keväällä 2014 perustetulle EduCloud Alliance -konsortiolle. Siinä on tällä hetkellä 27 jäsentä pienistä ja suurista oppimateriaalien tarjoajista kansanopistoon, yliopistoihin ja Rovioon.

Millaisia pedagogisia vaikutuksia sähköistyvällä oppisisällöllä?

Ennen EduCloud-konsortion käynnistymistä OPH:n alaisuudessa toiminut Koulutuspilvijaosto teki mittavan selvityksen aiheesta (saatavissa PDF-tiedostona). Selvityksessä käydään läpi eri maiden vastaavia ratkaisuja, teknis-rakenteellisia mahdollisuuksia, turvallisuuteen ja käytettävyyteen liittyviä seikkoja ja erityisesti OPH:n selvitys muistaa itse kohteen: oppijan ja heidän opettajansa eli pedagoginen tulokulma on vahva. Jos et ehdi lukea tästä aihepiiristä useita selvityksiä, tätä voin lämmöllä suositella. Selvitys tiivistää:

”Kansallinen koulutuksen pilvipalvelu parantaa mahdollisuuksia saattaa oppilaiden tarpeista lähtevä oppiminen koulutuksen kehittämisen lähtökohdaksi. Pilvipalveluratkaisut luovat mahdollisuuden opetuksen laajentamiseksi luokkahuoneen ulkopuolelle – koulua ympäröivien ilmiöiden ja ongelmien pariin. Näin ne mahdollistavat myös oppiainerajat ylittävät projektit ja yhtenäistävät sirpaleisia toimintatapoja. Parhaimmillaan pilvipalveluratkaisu tarjoaa oppilaille, opettajille ja kouluille yhdenvertaiset palvelut alueesta riippumatta, tukee kaikkien oppilaiden oppimista henkilökohtaistettujen sisältöjen, palautteen ja oppimispolkujen avulla, edistää tulevaisuuden taitojen kartuttamista sekä opettajien ja oppilaiden verkostoitumista ja yhteisöllistä tiedonrakentamista.”

EduCloud hahmottuu

EduCloud-hanke on loppuvuoden aikana edennyt ripeästi keskittyen teknologian rakentamiseen ja ensimmäisiin ohjelmistopilotti on julkaistu. Samalla keskustelu on liikkunut taloushallinnollisessa organisoinnissa. Jotkut haluaisivat aidon kauppapaikan, toiset taas näyteikkunan ja valtakunnallisen hakemiston ja varsinaiset ostokset tehtäisiin myyjien omissa järjestelmissä. Yksi vaihtoehto on sekin, että EduCloud on eräänlainen ylätason kauppakeskus, jossa on sadoittain liikkeitä.

EduCloudia kehitetään iteratiivisesti ja lopullinen muoto syntynee muutamassa vuodessa. Tämä on järkevää, sillä nykyisessä toimintaympäristössä projektit vanhenevat käsiin siinä ajassa liian tarkkaan speksattuna. Jopa Suomen hallitusohjelmaa on syytetty liian tarkasta ja joustamattomasta ohjelmasta.

Joka tapauksessa tilanne muuttunee nykyisestä ovelta-ovelle kauppaamisesta paremmaksi. Esimerkiksi opettaja pystyisi helposti löytämään ja vertailemaan oppimateriaaleja, niiden lisenssejä ja hintoja.

EduCloudin tavoitteena on tarjota modernin internetin hengessä erilaisia kollektiivisia arviointitapoja, hieman facebookin Tykkää-täpän malliin. Tarjontaa on nykyään niin paljon, että ennakkoseulonta on mahdotonta ja käyttäjät arvioisivat viime kädessä parhaimmat sisällöt.

Asettuvatko rönsyt samaan rakenteeseen?

Varsinaisen EduCLoudin rinnalla on valmistelussa useita fokusoituneita mini-EduCloudeja, jotka integroitunevat kokonaisuuteen. Esimerkiksi avoimille oppimateriaaleille suunnitellaan joukkorahoitukseen perustuvaa mallia, jossa kiinnostuneet ostajat maksavat tekijälle yhteisen kertakorvauksen ja tämän jälkeen oppimateriaali olisi kaikkien käytössä.

Korkeakouluissa suunnitellaan MOOCien eli massiiviverkkoluentojen parempaa löydettävyyttä. Kuntien Tiera on kiinnostavasti mukana sekä varsinaisessa EduCloudissa että alkaa tarjota omaa alustaansa.

15424685041_d282f40230_o

Taustaa ja lisätietoja

Ennen EduCloud-nimeä hankkeestä käytettiin Pilviväylä nimitystä ja tuolla nimellä edelleen OKM:n sivuilta löytyy aiheesta tiedotteita. Syksyllä 2013 opetusministeri Krista Kiuru puhui Koulutuspilvestä ja linjasi sen tavoitteet näin:

”Koulutuspilvestä pyritään luomaan käytännöllinen ja edullinen ratkaisu, jolla parhaita digitaalisia oppimateriaaleja ja opetuksen tukena toimivia sovelluksia kyetään ottamaan käyttöön koko maassa ja mahdollisimman esteettömästi. Haasteemme on ennen kaikkea opetusmenetelmien kehittäminen, sekä oppimiskäyttöön soveltuvan laadukkaan sisällön luominen. Erityistä huomiota tulee kiinnittää opetushenkilöstön innostamiseen ja motivointiin.”

Keskusteluun EduCloudin kehittämisestä ja tulevaisuudesta voi osallistua esimerkiksi LinkedIn-ryhmässä. (Vinkki: katso tästä Linkedin-palvelun käyttäjätilin perustamisohjeet.)

Vartin webinaari aiheesta

Oppikirja oppimisympäristönä -hankkeen webinaarisarjan avauksessa Kari A. Hintikka esittelee koulutuksen pilvipalvelun ja EduCloudin nykyvaihtetta, taustoja ja lähitulevaisuuden näkymiä. Voit kuunnella ja katsella webinaaritallenteen. Esityksessä näkyvä kuva alla (tietokoneella: napauta kuvaa, niin näet sen suurempana). (Katsoitko tallenteen? Täytä osallistujalomake.)

POT

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s